Powerofyoga

Zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym by B. Joga Wrocław

Tadaaaaaaaaaam!!! Zamieszczam pierwszy obiecany przepis. Wprawdzie już dość późny wieczór a nie popołudnie, ale inspiracja na jutrzejszy obiad gotowa. Smacznego!

Zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym jest rozgrzewająca, aromatyczna. Stanowi znakomite połączenie delikatności i pikanterii, której dodaje świeży imbir i chili.

Przepis pochodzi ze strony www.yummly.com, ale lekko go zmodyfikowałam.

SKŁADNIKI:

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego (w oryginalnym przepisie)
  • 1 posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 filiżanki bulionu warzywnego, ew. woda
  • 1 łyżeczka curry
  • pół łyżeczki sproszkowanego chili
  • 3-4 cm kawałek świeżego imbiru
  • miąższ ze średniej dyni (ok. 1,5-2 kg)
  • puszka mleka kokosowego (dobrze wstrząśnij przez opróżnieniem puszki)
  • sól do smaku
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • świeże zioła do dekoracji
  • uprażone na suchej patelni pestki dyni
  • ew. grzanki z pełnoziarnistego chleba

WYKONANIE:

Banalne! 🙂 W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj curry i smaż przez minutę. Dorzuć cebulę, czosnek i chili i pokrojony w cienkie plasterki imbir. Mieszaj, żeby się nie przypaliło. Przypalony czosnek daje gorzki smak. Po kilku minutach dodaj pokrojoną w kostkę dynię i smaż kolejnych kilka minut.

Zalej warzywa bulionem/wodą i dobrze wymieszanym mlekiem kokosowym. Gotuj ok. 30-40 minut, aż dynia będzie miękka. Na koniec zmiksuj blenderem, żeby zupa była aksamitna i kremowa. Dopraw do smaku.

Podawaj udekorowaną ziołami i uprażonymi pestkami dyni i ew. grzankami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *