Tak, tak, zalegam z wpisami…
Nim dokończę wątek o fizjologicznych aspektach odchudzania, pozwólcie, że zaproponuję Wam kilka zdrowych przepisów na smoothies.
Po ciężkim treningu nic nie stawia tak na nogi jak właśnie to zmiksowane cudo. Jeśli zależy Wam na budowaniu muskulatury i spalaniu tłuszczu, smoothie warto wypić/spożyć (zależy od konsystencji) 😉 przed treningiem. Jest to także świetny pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie.
Smoothie w zasadzie nie można popsuć. Wrzucasz do blendera kilka składników, miksujesz i gotowe!
Poniżej podaję kilka przepisów uściślających, co doń wrzucić 🙂
1. Czarno-niebieski
Mimo swojej nazwy smoothie zawiera sporą porcję szpinaku, który pozwala szybciej się rozgrzać dzięki potężnej dawce witaminy K.
2-3 filiżanki świeżego szpinaku (może być mrożony, wtedy zmniejszamy ilość o połowę)
1 filiżanka mleka albo dowolnego soku
1 banan
¼ filiżanki mrożonych jagód
¼ filiżanki mrożonych jeżyn (mogą być borówki lub maliny)
3 kostki lodu
Na dno blendera (miski) wlewamy najpierw mleko. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Zaczynamy miksować na niskich obrotach, stopniowo je zwiększając. I tyle. Smacznego! 🙂
2. DJB (dynia, jarmuż, banan)
Dynia – królowa jesiennych warzyw i owoców prawie nie zawiera tłuszczu, a nadaje kremową konsystencję każdej potrawie, do której ją dodamy. Zawiera także mnóstwo antyoksydantów: alfa- i betakaroten. Jarmuż zaś jest najstarszą odmianą kapusty. Ma właściwości przeciwzapalne, zawiera wit. K, C, antyoksydanty oraz sulforafan o właściwościach przeciwnowotworowych.
3 liście jarmużu (może być też kapusta włoska)
½ waniliowego mleka sojowego
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 zmrożony banan
¼ łyżeczki cynamonu
½ filiżanki dyni (najlepiej odmiany hokaido)
3 kostki lodu
Postępować jak w przepisie powyżej 🙂
3. Endless Summer (przypomina Wam ta nazwa coś? oooooooooooo…..;) )
Nic tak nie przywodzi na myśl lata jak arbuz. Teraz może być o niego ciężko, dlatego można go zastąpić melonem. Warto wiedzieć, że arbuz prawie nie ma kalorii, ma za to likopen – aminokwas, który pomaga chronić organizm przed niekorzystnym wpływem promieniowania UV. O tym zaś, że truskawki to superowoce, nie muszę nikogo przekonywać! 🙂
¼ filiżanki mleka
¾ bezpestkowego arbuza pokrojonego w kostkę (może być melon)
½ filiżanki truskawek (mogą być mrożone)
½ filiżanki niskotłuszczowego jogurtu naturalnego
szczypta(!) cukru waniliowego
3 kostki lodu
Spróbujcie! Naprawdę warto.