Joga Wrocław: za oknem zima. Spadł pierwszy śnieg, mróz skuł kałuże warstwą lodu. W takie dni jak te, proponuję pyszne, dość orientalne danie, o wspaniałym aromacie.
Myślę o pilafie z soczewicą, kalafiorem i ananasem. Przepis znalazłam na stronie www.kwestiasmaku.pl. Nieco go przerobiłam. Jest to pożywne danie jednogarnkowe. Zawiera ryż basmati, zdrową soczewicę, aromatyczne przyprawy… W sam raz dla osób na diecie, ale nie tylko.
Składniki:
• 1/2 kalafiora (ja dałam cały, ale niewielkich rozmiarów)
• 1 szklanka czerwonej soczewicy (dałam 1/3 szkl. czerwonej i 3/4 zielonej, bo czerwonej mi brakło)
• 1 mała cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka drobno startego imbiru (nie miałam świeżego, więc zastąpiłam go płaską łyżeczką imbiru w proszku)
• 1 łyżka oliwy (ja dodałam jeszcze łyżkę oleju sezamowego o charakterystycznym smaku i zapachu – bardzo popularnym w kuchni dalekowschodniej)
• 1 łyżka masła (lub oliwy)
• 100 g długoziarnistego ryżu, np. basmati
• przyprawy: po 1 łyżeczce kurkumy i zmielonej kolendry oraz po 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, cynamonu, chili
• 1 czubata łyżka wiórków kokosowych(nie miałam, więc nie dałam)
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka cukru
• 2 szklanki (500 ml) wrzącego bulionu (zastąpiłam go wodą)
• 1 szklanka ananasa pokrojonego w kosteczkę
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku (nie dałam)
• mała garść rodxynek
• 2 łyżki śmietany kremowej 30% lub gęstego mleka kokosowego
• świeża kolendra (zastąpiłam ją natką pietruszki)
Przygotowanie:
Na dużej patelni z przykrywką rozgrzej oliwę i masło. Dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę i podsmaż przez kilka minut na średnim ogniu. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, chili, kurkumę, kolendrę, cynamon, wiórki i smaż kolejnych parę minut. Następnie dorzuć różyczki kalafiora, soczewicę, ryż, rodzynki i dokładnie wymieszaj. Zalej bulionem/wodą i śmietaną/mlekiem kokosowym. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15-18 minut. Na koniec dodaj pokrojonego ananasa, posyp kolendrą/pietruszką i wymieszaj. Gotowe!
Smacznego! Szczerze polecam tę pyszną i szybką do wykonania potrawę.
autor: Bikyasa Joga Wrocław