Powerofyoga

Aromatyczne kotleciki z topinamburu i batatów

Dawno, oj dawno mnie tu nie było… Jeszcze dawniej nie zamieściłam żadnego przepisu kulinarnego, co oczywiście nie oznacza, że od tego czasu nic nie ugotowałam!

Dziś w końcu biorę się w garść i proponuję Wam pyszne kotleciki z topinamburu i batatów z przykryte szpinakową kołderką i jajkiem w koszulce! Jednocześnie czuję się zobowiązana, aby przepis ten dedykować Pawłowi, bo to na jego wyraźną prośbę wracam do blogowania i zamieszczania przepisów na to, co gości w moim domu na stole.

KOTLECIKI Z TOPINAMBURU I BATATÓW

SKŁADNIKI:

500 g topinamburu

2 bataty

2 ząbki czosnku

po łyżce: pestek dyni i słonecznika i, jeśli masz, orzeszków piniowych (niekoniecznie)

2-3 łyżki mąki kukurydzianej

2 łyżki bułki tartek

łyżeczka garam masali lub 1/2 łyżeczki kuminu i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry lub dowolne inne przyprawy, jakie lubisz

1/4-1/2 łyżeczki mielonego chilli

sól i pieprz do smaku

tłuszcz do smażenia, ja wykorzystałam olej kokosowy extra vergine (polecam!)

Wyszoruj topinambur i bataty. Jeśli nie lubisz skórki tych warzyw, możesz je cienko obrać. Topinambury przekrój na pół, bataty na ćwiartki. Natrzyj oliwą/olejem i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez ok. 20-25 min.

Kiedy warzywa się upieką i trochę ostygną, przełóż je do dużej miski i utłucz na puree. Nie przejmuj się, że skórki z topinamburu się nie rozpadną. Jeśli bardzo Ci to przeszkadza, możesz się ich pozbyć, ja tego nie zrobiłam.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mąkę kukurydzianą i bułkę tartą.

Formuj nieduże kotleciki i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż po kilka minut z każdej strony. Usmażone kotleciki odłóż w ciepłe miejsce (np. do piekarnika, który pewnie jeszcze jest ciepły po pieczeniu warzyw).

SZPINAK I JAJKO W KOSZULCE

SKŁADNIKI:

opakowanie mrożonego szpinaku lub świeże liście

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

odrobina tłuszczu

jajka od kur z wolnego wybiegu

ocet winny

Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Po kilkunastu sekundach wrzuć szpinak. Posól i popieprz. Mieszaj co jakiś czas, aż szpinak się rozmrozi (świeży zblanszuje).

Na każdy kotlecik przypada jedno jajko, chyba że na obiad zjesz tylko część kotlecików, z reszty możesz przygotować pyszne burgery.

Zatem:

Zagotuj  w garnku wodę z dodatkiem octu (2-3 łyżeczki octu winnego na ok 1 l wody). Wbij jedno jajko do miseczki i ostrożnie włóż do garnka z gotującą się wodą. Gotuj do momentu aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

I na koniec:

na kotlecie rozsmaruj trochę szpinaku i na to połóż jajko. Posyp szczyptą soli (najlepiej różowej) i świeżo zmielonym pieprzem.

SMACZNEGO!!!

Oryginalny przepis pochodzi z książki „Zapraszam na warzywa” autorstwa P. Cuthbert i L.C. WIlson.

IMG_3056

 

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *