B. Joga Wrocław: jedna z moich uczennic przysłała mi wczoraj przepis i zdjęcie potrawy, którą zachwyciła swoich gości. Zamieszczam je, bo to prosty i szybki sposób na wyczarowanie w kuchni aromatycznego dania, którego przygotowanie zajmuje mniej niż pół godziny. Wprawdzie nie jest wegetariańskie, bo z łososiem, ale warte spróbowania.
SKŁADNIKI:
dla 4 osób
makaron tagliatelle (zwykły lub szpinakowy) 400 g
łosoś wędzony 150 g
orzechy włoskie łuskane 100 g
1 mała cebula
2 duże ząbki czosnku
śmietana 18% – 250 g
olej rzepakowy do smażenia
natka pietruszki do posypania
pieprz, cytryna
WYKONANIE:
Makaron ugotuj al dente. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekane orzechy i smaż przez minutę. Następnie dorzuć posiekaną cebulkę i czosnek. Podsmażaj do zeszklenia cebuli, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliła. Potem dodaj pokrojonego w paski wędzonego łososia. Po trzech minutach ostrożnie dolej śmietanę i zmniejsz ogień. Mieszaj, aż całość uzyska konsystencję aksamitnego sosu. Zdejmij z ognia. Dopraw sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem. Nakładaj porcje na talerze i posyp natką pietruszki. Smacznego!
PS Dziękuję Julce za podesłanie przepisu. Jeśli Wy również chcielibyście opublikować swój popisowy „numer” na blogu Powerofyoga, zapraszam!
Bikyasa Joga Wrocław