Tadaaaaaaaaaam!!! Zamieszczam pierwszy obiecany przepis. Wprawdzie już dość późny wieczór a nie popołudnie, ale inspiracja na jutrzejszy obiad gotowa. Smacznego!
Zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym jest rozgrzewająca, aromatyczna. Stanowi znakomite połączenie delikatności i pikanterii, której dodaje świeży imbir i chili.
Przepis pochodzi ze strony www.yummly.com, ale lekko go zmodyfikowałam.
SKŁADNIKI:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego (w oryginalnym przepisie)
- 1 posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 filiżanki bulionu warzywnego, ew. woda
- 1 łyżeczka curry
- pół łyżeczki sproszkowanego chili
- 3-4 cm kawałek świeżego imbiru
- miąższ ze średniej dyni (ok. 1,5-2 kg)
- puszka mleka kokosowego (dobrze wstrząśnij przez opróżnieniem puszki)
- sól do smaku
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- świeże zioła do dekoracji
- uprażone na suchej patelni pestki dyni
- ew. grzanki z pełnoziarnistego chleba
WYKONANIE:
Banalne! 🙂 W garnku rozgrzej oliwę. Dodaj curry i smaż przez minutę. Dorzuć cebulę, czosnek i chili i pokrojony w cienkie plasterki imbir. Mieszaj, żeby się nie przypaliło. Przypalony czosnek daje gorzki smak. Po kilku minutach dodaj pokrojoną w kostkę dynię i smaż kolejnych kilka minut.
Zalej warzywa bulionem/wodą i dobrze wymieszanym mlekiem kokosowym. Gotuj ok. 30-40 minut, aż dynia będzie miękka. Na koniec zmiksuj blenderem, żeby zupa była aksamitna i kremowa. Dopraw do smaku.
Podawaj udekorowaną ziołami i uprażonymi pestkami dyni i ew. grzankami.